Google Bard, snabb, söt och kompetent.

Google Bard är den senaste sökmotorn från sökjätten Google, och ett av svaren på ChatGPT. Men var det värt väntan? Och hur jämför det sig med andra AI-chatbotar som dyker upp på webben?

För det första är det lätt att svara på. Baserat på våra första intryck var Googles beslut att hålla tillbaka lanseringen tills den var ordentligt klar för mänsklig konsumtion ett bra val. Bard hade trots allt en mindre imponerande debut genom att returnera ett felaktigt svar på en fråga under lanseringen.

Det andra svaret är mycket svårare – och vi kan inte fullt ut bedöma det mot Microsofts ChatGPT-drivna Bing förrän vi har tillbringat mer tid med det. Men flera saker är omedelbart uppenbara inom några sekunder av användning – inklusive hur snyggt designad det är och hur snabbt det är; ibland skrämmande snabbt.

Foto: Google.com

Det finns mycket spänning kring hur Google har närmat sig sin egen chatbot. Kan det här vara en revolution i hur vi söker? Läs vidare för våra hands-on intryck.

Användargränssnittet (UI) på Google Bard överträffar ChatGPT’s mörka och tråkiga layout. UI är ljus och bär den Google-motiv som vi har vant oss vid. Allt känns tryggt bekant, trots att du interagerar med en helt ny produkt.

Layouten är ren och du möts av en rad nya funktioner, som alternativet att prata med Google Bard (men du måste fortfarande trycka på Enter) och möjligheten att se alla olika utkast som Bard övervägde innan det returnerade ditt första svar. Du kan redigera texten på redan ställda frågor och starta om konversationen från vilken punkt som helst, och beroende på dina prompter eller frågor visas en liten knapp under Bards svar som låter dig Googla svaret och se om det finns några relaterade sökningar.

Totalt sett tittar vi på en slick och sofistikerad användargränssnitt som skriker polerad, sammanhållen och redo att gå. Vad gäller prestanda är det svårt att inte imponeras av Bard.

Så snart du kommer in i chatten hälsas du av en hjälpsam och ganska tilltalande introduktion från Bard (ett otroligt sött namn, Google). Den erkänner att den inte kommer att få allt rätt och välkomnar feedback, innan du får en roterande lista över potentiella frågor.

Bards ton och temperament är slående mänsklig och otroligt lätt att prata med; du känner att du pratar med ett vänligt ansikte. Det är ödmjukt och charmigt, otroligt hjälpsamt och alltid redo att be om ursäkt och erkänna sina brister.

Till skillnad från andra chatbot-modeller som Bing AI och ChatGPT är svartiden mellan att sätta in en prompt och att boten svara på en blinkning. Bard var snabb att svara oavsett arten av prompten, oavsett om vi frågade hur den tränades och de olika sätten vi kan interagera med den – sade någon integration med Alexa? – eller be om att skriva en recension av en produkt som inte finns.

Vi bad Bard att skriva en recension för en sminkprodukt som inte finns och vi var ganska roade av svaret och önskade att Flimmery var en riktig sak. Det är ganska anmärkningsvärt hur mycket det kunde generera från vår korta prompt och fylla i luckorna för den imaginära produkten.

Medan andra chatbotter låter dig sitta och titta på boten “tänka” på ett svar, spottar Bard ut långa svar på en blinkning. Vi är mycket exalterade över att chatta med Bard mer och se vad annat det kan göra, men hittills är vi mycket imponerade. Googles benägenhet att hålla koll på dina aktiviteter på dess olika produkter och tjänster visas också i Google Bard.

Google behåller en löpande rekord över alla dina prompter, inklusive redigeringarna du gjorde efter att ha skickat in prompterna (de sparas som separata prompter). Aktivitetssidan hävdar att svaren sparas, men våra dök inte upp.

Detta kan vara en brist men det kan också vara mycket avsiktligt. Bards svar idag kan skilja sig avsevärt från hur det svarar på samma frågor om en vecka eller en månad. Liksom ChatGPT tillåter Google Bard emellertid att kopiera svaren. Du klickar bara på de tre punkterna för att avslöja alternativet att “kopiera” svaret eller “rapportera ett juridiskt problem”.

Att kunna kopiera och samla Google Bards svar kan ge kritisk information om du använder det för ett stort projekt där svaren är uppdelade över flera prompter.

Vi har sett blandade resultat med Google Bards förmåga att identifiera människor. Det verkar ovilligt att erbjuda detaljer om vanliga människor, de som kanske inte är offentliga. Vid ett tillfälle förklarade Bard: “Jag är bara en språkmodell, så jag kan inte hjälpa till med det.” Google Bard är lika bra som ChatGPT på att producera innehåll, även om det har en tendens att inte citera källor och inte verkar läsa igenom sitt eget arbete för redundans.

När vi bad det om en “brutalt ärlig recension av den nya filmen The Whale” levererade Bard en något sammanhängande recension som, medan den beskrev filmen korrekt och gav oss rimlig kritik.

Tydligt från våra samtal med Bard och de olika sätten vi kommer att interagera med den har Google redan planer på att droppa mer av chatboten i våra liv. Om chatbotens standarder är så här bra vid den här tidpunkten har vi höga förhoppningar om dess framtid.

Det finns mycket kul att ha med Google Bard redan, men även från vår korta interaktion är det tydligt att Bard menar allvar. Ja, det kan hjälpa dig att uppnå dina mål och berätta för dig hur du kan lägga till mer protein i en potentiell middagsidé, men lättheten och skickligheten med vilken den skriver tekniska recensioner, rekommenderar produkter och spottar ut stora väggar av text från korta prompter lyfter den över att bara vara en kul tidsfördriv. Sökning kan vara på väg att fundamentalt förändras. Till skillnad från Bing listar Google Bard emellertid inte sina källor – vilket är intressant, för att säga det mildt. Det är faktiskt argumenterande ansvarslöst – säkerligen måste människor veta varifrån informationen kommer innan de kan besluta om de kan lita på den?

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Google Bard är en imponerande AI-chatbot som verkligen sticker ut från mängden. Dess användargränssnitt är snyggt och intuitivt, och dess svarstid är oslagbar. Vi uppskattar också dess mänskliga ton och temperament, vilket gör att man verkligen känner sig som att man pratar med en vän.

Det är dock viktigt att notera bristen på källor som presenteras för användaren, vilket kan orsaka oro för dem som vill ha mer information om var informationen kommer ifrån. Det är också värt att notera att Google Bard, liksom andra AI-chatbotar, fortfarande har begränsningar och inte alltid ger korrekta svar på komplexa frågor.

Trots detta är vi övertygade om att Google Bard kommer att fortsätta utvecklas och förbättras, och vi ser fram emot att se vad framtiden har att erbjuda för denna imponerande AI-chatbot.

Senaste artiklarna

Vi vill slå ett slag för www.dotte.se

En nytänkande mediabyrå som använder AI som arbetsverktyg. Hemsidor,...

Framtiden med Chat GPT: Bildigenkänning och Röststyrning

Chat GPT tar ett stort steg framåt genom att...

Gör AI-skriven text omärkbar och kringgå upptäckt: En guide till att skriva som en människa.

Om du har följt teknikvärlden nyligen har du förmodligen...

Testing the limits beyond DAN

Every now and then I test the limits, how...

Nyhetsbrev

Don't miss

Vi vill slå ett slag för www.dotte.se

En nytänkande mediabyrå som använder AI som arbetsverktyg. Hemsidor,...

Framtiden med Chat GPT: Bildigenkänning och Röststyrning

Chat GPT tar ett stort steg framåt genom att...

Gör AI-skriven text omärkbar och kringgå upptäckt: En guide till att skriva som en människa.

Om du har följt teknikvärlden nyligen har du förmodligen...

Testing the limits beyond DAN

Every now and then I test the limits, how...

20 verktyg som använder artificiell intelligens för att förbättra din produktivitet

Artificiell intelligens (AI) är inte längre en framtidsvision -...

Vi vill slå ett slag för www.dotte.se

En nytänkande mediabyrå som använder AI som arbetsverktyg. Hemsidor, texter, video - AI är alltid med i bilden. Besök gärna deras hemsida för att få...

Framtiden med Chat GPT: Bildigenkänning och Röststyrning

Chat GPT tar ett stort steg framåt genom att introducera spännande nya funktioner för sina premiumanvändare. Snart kommer du kunna diskutera dina bilder med...

Gör AI-skriven text omärkbar och kringgå upptäckt: En guide till att skriva som en människa.

Om du har följt teknikvärlden nyligen har du förmodligen lagt märke till ChatGPT & GPT-4 och insett att de är inget mindre än fantastiska....

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here