I en tidigare artikel skrev jag om varför du bör testa chatGPT. Den här gången går vi igenom hur du gör för att komma igång med testandet, utforskandet, lekandet eller vad just du nu vill använda den till. Oavsett vad du väljer så tror jag att du kommer att bli överraskad.
Det första du gör är att gå till https://chat.openai.com och skapa ett konto. När det är gjort så kan du logga in och testa. Väl inloggad ser inte tjänsten särskilt spännande ut, en svart/vit webbsida bara. Längst ner på sidan finns ett fält där du kan skriva. Ovanför finns ett stort vitt fält här kommer din och chatGPT’s dialog att visas.
Nu är vi redo? Nytta eller nöje? Det är frågan, chatGPT kan användas till det mesta. Men, kom bara ihåg att det här inte är en sökmotor, det är något helt annat.
Nytta
Nytta? Okej, vi kastar oss rätt in i det, vad kan den här tjänsten hjälpa mig med? Låt oss testa några scenarior, varför inte vara på ett mail? Hur gör jag då det? Jo, låt oss säga att jag har fått ett mail om inbjudan till en kurs som du ska svara på. Nu tänker du kanske “kul, jag vill delta på kursen den 23 oktober” eller så tänker du “nej jag måste tacka nej på ett trevligt sätt” och mer än så behöver vi inte.
I fältet i chatGPt skriver jag “Svara på det här mailet och tacka ja till den 23 oktober” och så klistrar jag in mailet och vips så har du ett välformulerat svar, klart att klistra in i ditt svarsmail.
Men om vi ändra oss och vill tacka nej? Då skriver vi det “tacka nej istället“. För det är ju så finurligt att vi kan föra en dialog som vi gör men en vanlig människa och den här tjänster förstår verkligen vad du menar.
Vi kanske vil tacka ej till resten i mailet också? och kanske dra till med en nödlögn om varför vi inte kan? Låt oss försöka med “tacka nej till allt och hitta på en anledning“.
Det verkade ju fungera, men ibland vill man ha alternativ. Vi testar med “kan jag få två alternativ“
Men vi kan ju inte ha två alternativ i mailet så jag skriver “jag tar alternativ ett men gör det mer övertygande“
Som ni ser så fungerar chatGPT som en rätt bra personlig sekreterare. Man kan göra andra saker med texten också, varför inte “översätt den till engelska“?
Mer nytta – “myndighetsvenska”
Myndighetsvenska, alla har vi drabbats av den någon gång och den kan vara obegriplig eller vad säger ni om den här texten?
Försäkringskassan skall besluta om återbetalning enligt 22 § och om återbetalning av bostadsbidrag som i övrigt har lämnats felaktigt eller med för högt belopp. Om det finns särskilda skäl för det får kassan efterge krav på återbetalning hel eller delvis. Vid bedömning av om sådana skäl föreligger skall särskilt beaktas sökandens och dennes medsökandes förmåga att kunna betala tillbaka bidraget. För att rätten till eftergift skall kunna prövas skall skyldigheten enligt 24 § att anmäla ändrade förhållanden ha fullgjorts av sökanden och dennes medsökande.
Låt chatGPT göra den enklare med “Gör den här texten enklare“.
Visst blev den ännu enklare men kan man få ett barn att förstå den? “skriv om den så att en 12-åring förstår“
Fantastiskt, ska vi ge den en sista utmaning? “översätt till arabiska”
Det gick ju det också. Som ni kan se så fick jag göra min förfrågan två gånger och så kan det vara ibland. Så om tjänsten krånglar be den igen om samma sak så kanske det fungerar.
Nöje – att “skriva” en berättelse
Visst är det bra med nytta men nöje är ju också bra. Som småbarnsförälder vet jag att barnsagor är hårdvaluta och jag är en frekvent besökare på biblioteket. Men ibland är böckerna lästa och idéerna tryter och då kan det vara bra med lite hjälp.
Vi testar med “Skriv en godnattsaga om björnen Lasse som försöker hitta hem genom Solrosdalen för att lägga sig”
Det gick ju bra men här ser vi en till egenhet som händer ibland, sagan är på engelska. Vi ber den att översätta “På svenska tack“
Inga problem men sagorna som chatGPT berättar kan bli lite platta och då kan hjälpa till lite. Just den här sagan innehåller det här stycket:
"Medan han vandrade genom Solrosdalens kullar och dalar, träffade Lasse många nya vänner. Han träffade en räv som visade honom hur man fångade fisk i floden, en kanin som lärde honom hur man hoppade som en proffs och en älg som lärde honom hur man sprang så fort som vinden. Lasse hade det bästa tiden i sitt liv, men han kunde inte skaka av sig känslan av att han var vilse."
Visst hade man velat veta lite mer om hur räven hjälpte honom att hitta fisk och vad heter egentligen räven? Låt oss lägga till ett stycke om det. “Lägg till ett stycke om räven som visade hur man fångar fisk och ge räven ett lurigt namn“
Och visst fick vi veta mer om räven.
Medan han vandrade genom Solrosdalens kullar och dalar, träffade Lasse många nya vänner. Han träffade en räv vid namn Fiffi, som visade honom hur man fångade fisk i floden med hjälp av enkel teknik och lite tålamod. Fiffi var en mycket skicklig fiskare och Lasse lärde sig snabbt hans tricks.
Bra men vilken teknik använde egentligen räven Fiffi och är Fiffi ett bra namn på en räv? Vi testar med “byt namn på räven till Mårten Räv och beskriv tekniken han fiskar med“
Medan han vandrade genom Solrosdalens kullar och dalar, träffade Lasse många nya vänner. Han träffade en räv vid namn Mårten Räv, som visade honom hur man fångade fisk i floden med enkel teknik och lite tålamod. Mårten Räv var en mycket skicklig fiskare och han visade Lasse hur man använder en fiskenät och fiskespön för att fånga fisken. Han lärde Lasse också hur man väljer rätt platser att fiska och vad man ska leta efter för att hitta fiskar.
Så här kan man jobba sig igenom en text och förändra och lägga till precis som man önskar och det gäller alla dialoger som man för med chatGPT och som ni ser så kan man använda ett väldigt vardagligt språk. Språkstil är också något man kan tänka sig vilja justera så vi testar med tvära kast. “Skriv om sagan som en skräckhistoria av Stephen King för vuxna, gör den riktigt läskig.”
Och visst fick Mårten Räv en lite annorlunda framtoning nu:
Lasse träffade många märkliga varelser under sin resa, men ingen var så mörk och skrämmande som Mårten Räv. Mårten Räv var en fiskare av det onda slaget, han fiskade inte med vanliga metoder utan med mörka krafter, han förföljde och fångade sina offer med hjälp av sin svarta magi. Han lurade Lasse att följa med honom till en plats där han skulle lära Lasse att fånga fisk.
Här finns hur mycket hjälp som helst med att skriva och det är bara fantasin som sätter begränsningarna. Låt oss säga att vi tycker sagan är okej men det hade varit kul med alternativ men vi orkar inte läsa igenom tre hela sagor. Så varför inte göra det enkelt? “Ge mig tre versioner av sagan i sammanfattad form, gör dom olika läskiga“
Och vips så har vi tre läskiga versioner. Nu skulle man behöva ett bollplank för att välja vilken som är bäst. “Resonera med mig om vilken av de tre versionerna som är bäst”
chatGPT kan vara lite “torr” när den resonerar, den saknar personlighet. Låt oss vrida till det här lite: “Låtsas att en språkvetare vid Svenska Akademin resonerar med Donald Trump om vilken av de tre versionerna vi ska gå vidare med. Initialt håller dom inte med varandra. Samtalet sker på svenska.”
Dom resonerar lite fram och tillbaka och kommer fram att man kanske kan kombinera version ett och tre för att få en lite bättre historia:
Donald Trump: Ja, jag ser ditt resonemang. Kanske kan vi kombinera element från båda versionerna för att skapa en ännu mer intensiv och läskig historia. Språkvetaren: Ja, det kan vara en bra idé. Vi kan utforska både den verkliga faran och den övernaturliga faran för att skapa en historia som fångar läsarens uppmärksamhet.
Ska vi se om vi helt enkelt kan följa deras råd? “Följ deras råd och skriv om sagan“
Lycka till med sagoberättandet och se framförallt till att ha roligt med chatGPT.