Därför är det viktigt att du testar chatGPT

0

Ja, varför ska just du, din mamma och dina barn prova på att använda chatGPT? Det är en fråga som man av naturliga skäl ställer sig. Anledningen är att världen har precis gläntat på locket till ytterligare en av Pandoras boxar och allt kommer att påverkas av det.

Pandoras box i modertappning som tolkad av bildtjänsten Midjourney.

När Pandora gläntade på locket till sin box så släpptes allt innehåll ut och det gick inte att stoppa och det är precis vad som har hänt här. En ny teknologi har i och med chatGPT blivit tillgänglig för alla och ger oss en försmak av vad som kommer att hända. Den här tekniken kommer att förändra hur vi arbetar, hur vi studerar, hur vi kommunicerar och hur vi skapar.

Eftersom den kommer att förändra allt så kan man välja en av tre vägar:

  1. Man kan välja att fördöma och förbjuda men det kommer inte att fungera. Likt Pandoras box så går det inte att stoppa tillbaka det som sluppit ut.
  2. Man kan välja att blunda och ignorera och säga att det här berör inte mig. Då kommer du alltid att vara beroende av andra som kan tekniken eller hamna hopplöst efter.
  3. Man kan omfamna tekniken, testa den, lek med den. Gör du det så är sannolikheten stor att du kommer att förstå vad det är och hur den kan hjälpa dig. Testa, det är inte svårt.

Sverige har vid två tidigare tillfällen testat modell nummer tre och det har visat sig vara väldigt bra för för Sverige.

På 1940 talet började vi med kommunal musikskola i Sverige i en liten blygsam skala, på 60-talet var det utbrett och på 80-talet testade varenda unge på att spela blockflöjt, piano eller klarinett oavsett om de hade talang eller ej.

I samband med internets intåg så hade Hem-PC-reformen i Sverige som möjliggjorde att nästan varje hushåll fick en PC och ett pipande modem som gav oss tillgång till det mycket unga fenomenet World Wide Web.

Den kommunala musikskolan har resulterat i det svenska musikundret och idag är Sverige världens näst största nettoexportör av musik efter USA. Sett till per capita är vi världsledande utan konkurrens.

Hem-PC-reformen har lett till det svenska spelundret där vi hittar framgångssagor som Minecraft, Battlefield och Candy Crush men också giganter som Spotify och Skype.

Så med det sagt; nu har vi en ny fantastisk teknologi tillhanda så omfamna den och testa den. Kanske kommer du att känna att den inte är något för dig precis som blockflöjt inte var något för något barn på 80-talet. Men om du ger det en chans så har du möjligheten att vara med på en fantastik resa.

chatGPT

Så vad är det här som har hänt egentligen? Vad är det jag pratar om? Jo, förenklat kan man säga att enorm dator har läst och tolkat hysteriskt mycket text på internet. Med hysteriskt mycket menar jag verkligen HYSTERISKT mycket text.

Datorn har sedan byggt upp en så kallad språkmodell baserat på hur texterna är utformade. Det är lite som dom där orden som poppar upp på din telefon när du skriver en text när telefonen försöker förutse vad det är du försöker skriva. Skillnaden är att den här baserar sina gissningar på monstruöst mycket mer analyserad data.

Okej, den kan gissa ord, hur spännande kan det vara? Jo, nästa steg är att man tränar sin språkmodell och det gör man genom att man matar den med ytterligare oerhörda mängder text där man har plockat bort ord här och där och så låter man språkmodellen gissa vilka ord man har plockat bort. Man låter den gissa, gissa och gissa tills den gissar helt rätt. Tillsamman bygger det här upp något som närmast kan liknas med en hjärnas struktur; språkmodellen.

Okej, den kan gissa ord rätt vad innebär det? Jo det innebär att nu kan den förstå sammanhanget i en text och dessutom skapa ett svar baserat på det. Allt baserat på hur ord förhåller sig till varandra i dess enorma mängd träningsdata.

Ja, men hur spännande kan det egentligen vara? Vad innebär det egentligen? Det innebär att du kan skriva något, vad som helst på i princip vilket språk som helst och den kommer att svara på det du frågar. Du kan se chatGPT som en personlig assisten som är oerhört påläst och kan förklara det mesta men precis som en människa kan den ha fel ibland och den kan till och med “hallucinera”.

Men den är fantastiskt hjälpsam och du kan föra en dialog med den och om du ger den en chans är chansen stor att du kommer att hitta väldigt många användningsområden. Men kom ihåg, det är inte en sökmotor som Google utan en språkmodell, något som är baserat på förhållandet mellan ord i texter. Det är en koncept som initialt kan vara svårt att acceptera eftersom det är ett väldigt ovanligt sätt att interagera med datorer men som vi i framtiden kommer att se överallt.

Okej, jag det det en chans hur gör jag och vad kostar det? Just nu är chatGPT gratis att använda så passa på. Gå till https://chat.openai.com/ och registrera ett konto. I nästa artikel går jag igenom hur du tar dina första stapplande steg in i en helt ny värld.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version